Випуск 2 частина 1/4
DOI: 10.32636/agroscience.2023-(2)-1-4
НАПРАВЛЕНІСТЬ БРОДИЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ В РУБЦІ БУГАЙЦІВ ТА РІВЕНЬ У ЙОГО РІДИНІ ЛЕТКИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ РІЗНИХ ФОРМ КЛІТКОВИНОВМІСНОГО КОРМУ
А. В. Шелевач, кандиат сільськогосподарських наук
Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН
Досліджена динаміка направленості бродильних процесів у рубці бугайців і рівень у ньому летких жирних кислот (ЛЖК) за згодовування різних форм клітковиновмісного корму. Встановлено, що загальна кількість ЛЖК, яка надходить з рубця в кров і тканини, суттєво впливає на енергетичне забезпечення організму жуйної тварини. Окремі ЛЖК, які надходять з рубця у кров і тканини, здатні впливати на направленість обмінних процесів і синтез окремих складових організму жуйної тварини. Показано, що вплив різних форм клітковиновмісного корму на направленість бродильних процесів у рубці та концентрацію ЛЖК в його рідині залежить від часу відносно початку годівлі бугайців. Встановлено, що різні форми клітковиновмісного корму регулюють направленість бродильних процесів в рубці бугайців за згодовування молодої трави та комбікорму, а також, що загальна кількість та вміст окремих ЛЖК в рубцевій рідині бугайців за згодовування молодої трави і комбікорму залежить від форми клітковиновмісного корму в раціоні.
Ключові слова: бродильні процеси, леткі жирні кислоти, рубець, клітковиновмісний корм, бугайці.